İçeriğe geç

AMD Intel Rekabeti

person holding pen pointing at graph

Yapılan araştırmalara göre AMD, x86 işlemci pazarındakini payını dördüncü çeyrek itibariyle %25,6’ya çıkararak kendi rekorunu kırdı. Şirketin bir önceki rekoru %25,3’lük pazar payıyla 2006 senesinde yaşanmıştı. Her ne kadar pazarın kalan payı olan %74,4’lük alan Intel’in olsa da, yine de AMD’nin her artışının Intel’in azalışı manasına geliyor olması, şirketin kendi rekorunu kırmasının Intel’e karşı kazanılmış büyük bir zafer olarak değerlendirilmesine neden oldu.

Nesnelerin interneti ve konsolları araştırma dışı bıraktığımızda ise, AMD’nin %24, Intel’in %70 ve ARM’nin ise %6’lık paylara sahip olduğunu görüyoruz. Ancak söz konusu alan masa üstü cihazlar olduğunda ise, AMD’nin pazar payı %16,2’ye geriliyor. Taşınabilir cihazlarda ise bu sayı %21,6 olarak telafi edilmiş.

Son olarak biraz da dolar bazlı tutar bilgisi vererek ne kadarlık bir büyüklükten bahsettiğimizi iyice anlayalım. Yapılan araştırmalara göre, sadece x86 işlemci satışlarından 2021 yılında ARM ve Intel’in toplam geliri 74 milyar doların üzerinde bir tutara tekabül ediyor.

Intel, iki kaynak tarafından yapılan pazar analizine göre, işlemci pazarındaki üstünlüğünü tekrar sağlamaya başlıyor. BCNR tarafından yapılan Japon DIY pazar analizi, Intel masaüstü CPU satışlarının 2021’in ortalarında arttığını ve o zamandan beri yükselişin devam ettiğini gösterdi. Bu eğilim, Japon pazarında yaklaşık 2 yıllık AMD Ryzen CPU hakimiyetinin ardından kendini gösterdi.

Orta sınıf CPU’ların popülaritesinde bariz bir değişiklik var: Ryzen 5 ve Core i5 serisi. Intel, 2021 yılının ilk çeyreğinde 11. Nesil “Rocket Lake” ailesini piyasaya sürdükten sonra tüketiciler taraf değiştirmeye başladı ve AMD’nin baskınlığı hakimdi.

Şimdi bildiğiniz gibi 12. Nesil Alder Lake serisi piyasaya çıktı ve genel olarak yorumların olumlu olduğunu söylesek yanılmış olmayız. Bu arada AMD, orta ve giriş seviyesi segmentler için aylardır bir yenilik duyurmadı. Yakında 3D V-Cache teknolojisine sahip X3D çipler piyasaya çıkacak, ancak halen resmi bir tanıtım tarihi yok.

Öte taraftan benzer bir eğilim PassMark‘ın test yazılımına dayanan masaüstü pazar gözlemlerinde de ortaya çıkıyor. Her iki şirketin de %50 pazar payına sahip olduğu 2021 yılının 3. çeyreğinden bu yana Intel yine yükselişte. PassMark geliştiricisinin belirttiği gibi, bu eğilim yalnızca masaüstü pazarı için geçerli.

AMD’nin pazardaki payını kaybetme nedenleri bazı nedenlere bağlanabilir. En önemlisi, şirket uzun bir süredir orta/giriş seviye için ürünler sunmuyor. Geçmişte tanıtılan ürünlerde ise stok sorunları yaşanıyor. Ayrıca 3D V-Cache teknolojisi tanıtılsa bile şu anda elle tutulur bir ürün yok. Nihayetinde ise insanlar AM4 platformuna yatırım yapma konusunda çekinceli.

Kaynaklar: CNNTurk, Technopat

Bir yanıt yazın